• rasadnik boki
  • keyboard_arrow_left
    keyboard_arrow_right

Broj unosa: 4
Shown entries: 1-4

Sortiraj prema: Datum · Ime · Ocena · Komentari · Pregledi
Čačanska rodna
Šljiva0

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska rodna” je poreklom iz Srbije. Zbog velikog potencijala rodnosti obavezna je jaka rezidba. Cveta srednje rano, istovremeno sa sortama Čačanska rana i Čačanska lepotica. Samooplodna je sorta. Sorta je izuzetno rodnog potencijala. Plod je sitan do srednje krupan, jajolikog je oblika. Kožica ploda je tanka, čvrsta, plava, meso ploda je čvrsto, žute boje, vrlo sočno, slatkokiselog ukusa i aromatično. Koštica je sitna i odvaja se od mesa. Dozreva krajem avgusta i početkom septembra. Plodovi dobro podnose transport. Dosta je otporna na prolećne mrazeve.

Čačanska Rana
Šljiva0

Voćne sadnice šljive, sorte “Čačanska rana” stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva krajem prve i početkom druge polovine jula. Plod je srednje krupan, jajast, ljubičastoplav. Meso je žuto, čvrsto, sočno, slatko, vrlo ukusno. Osetljiva je prema kasnoprolecnim mrazevima. Koštica je krupna koja se lako odvaja od mesa . Dobro podnosi transport.Čačanska rana je rana i rodna šljiva, krupnih i kvalitetnih plodova. Na tržištu postiže relativno visoku cenu.

Šljiva0

Voćne sadnice šljive Stenli su poreklom Američka sorta. Stablo je srednje bujno. Rano prorodi i rađa redovno i obilno. Zahteva redovnu i oštru rezidbu. Sazreva krajem avgusta, deset dana pre požegače. Plod je krupan, oko 35 grama, sladunjavog ukusa i osrednjeg kvaliteta. Dobro podnosi transport. Plodovi sorte stenli mogu se koristiti za potrošnju u svežem stanju, smrzavanje sušenje i preradu u rakiju i druge proizvode. Rakija je solidnog kvaliteta ako plodovi dobro dozru i primeni se posebna tehnologija spravljanja rakije. Tolerantna je na šarku šljive, pa se može gajiti u veoma zaraženim područjima. Otporna je na plamenjaču i rđu šljive. Veoma je osetljiv na moniliju (sušenje cvetova, grančica i truljenje plodova). Takođe, veoma je podložna napadu šljivine ose tako da je hemijska zaštita neophodna.

Čačanska lepotica
Šljiva0

Samooplodna sorta. Plod je vrlo krupan, ovalnog oblika, tamno-plave boje, sa izrazitim maškom. Meso je čvrsto, sočno i ugodnog okusa. Kalanka.

close