• rasadnik boki
  • keyboard_arrow_left
    keyboard_arrow_right

Broj unosa: 9
Shown entries: 1-9

Sortiraj prema: Datum · Ime · Ocena · Komentari · Pregledi
Fudži
Vrsta i sorta jabuka0

Sorta je japanskog porekla. Atraktivna moderna sorta jabuke. Dobri oprašivači su Crveni i Zlatni delišes, Greni smit i Gala. Plod je crvenožućkast, srednje krupan, na sunčanoj strani crvenkast, meso vrlo čvrsto, sočno i slatko, dobrog ukusa. Redovno je treba proređivati. Vreme zrenja je kraj oktobra. Podloga: M 26, MM 106.

Pink lejdi
Vrsta i sorta jabuka0

Opis: Sadnice voća jabuke Pink Lejdi su poreklom iz Australije. Veoma je kasnog vremena zrenja. Nastala je ukrštanjem Zlatnog Delišesa i Ledi Vilijamsa. Plod je duguljastog oblika. Na većem delu površine ploda razvijeno je roze rumenilo, a osnovna boja ploda je žuta. Meso ploda je čvrsto, sitno zrnaste strukture, bele boje, slatkonakiselog ukusa. Vreme zrenja: Kraj X. Podloga: M-9

Red čif
Vrsta i sorta jabuka0

Poreklom iz SAD. Zvonolikog je oblika, slabije bujnosti i nešto slabije arome. Ima visoku rodnost

Jonagold
Vrsta i sorta jabuka0

Poreklo: SAD. Jonagold je američka sorta nastala 40 – tih godina prošlog stoljeća, i kao što ime kaže, dobivena je križanjem Golden Deliciousa i Jonathana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i od tada je postala vrlo popularna, posebno u Europi. Jonagold je najbolje od dviju sorata u jednoj!

Zlatni delišes
Vrsta i sorta jabuka0

Eureka! Pronašao sam je! To su bile riječi Paula Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virginije tog posebnog dana. “S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni da li pijete šampanjac ili jedete jabuku!“, oduševljeno je izjavio Stark. Od tada pa sve do danas, ova je jabuka stekla zavidnu popularnost među potrošačima te se uzgaja u svim glavnim, toplim uzgojnim područjima svijeta.

Granny Smith
Vrsta i sorta jabuka0

Poreklo: Australija. Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije. Otkrivena je u Australiji 60 – ih godina 19. stoljeća kao slučajni sjemenjak na odlagalištu za otpad. Pretpostavlja se da je slučajni hibrid europske divlje i domaće jabuke. Gospođa Maria Ann Smith, koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka višenamjenska, odnosno odlična kako za kuhanje tako i za potrošnju u svježem stanju.

Ajdared
Vrsta i sorta jabuka0

Poreklo: SAD. Nastala je 1935 god. ukrštanjem sorti Jonatana i Wagnera, a u proizvodnju uvedena 1942 god. Dobre je skladišne sposobnosti. U hladnjačama se čuva do jula meseca. Karakteristike ploda: Plod je krupan do vrlo krupan, okruglasto-kolačastog oblika. Plodovi ubrani u pravom trenutku odlično se čuvaju, ostaju sočni i harmoničnog slatkonakiselog ukusa. Odlično podnose manipulaciju i transport. Zbog navedenih osobina Ajdared je odlična tržišna sorta jabuke.

Crveni delišes
Vrsta i sorta jabuka0

Voćne sadnice jabuke sorte Crveni Delišes daje krupne, crvene plodove, slatkog okusa koji se dugo mogu čuvati u skladištu. Plodovi su krupni do vrlo krupni, pokriveni crvenom bojom do tamno crvene u punoj zrelosti, sočna je, slatka i aromatična, a plodovi se mogu čuvati do aprila. Vreme zrenja: Kraj sept, poč. okt.Podloga:М-9, М-26, ММ-106

Budimka
Vrsta i sorta jabuka0

Plod je krupan, izduženo kolačastog oblika. Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatko do blago nakiselog ukusa. Pokožica je svetlozelene osnovne boje, koja je većim delom prekrivena crvenilom. Izuzetno je visoke rodnosti. Sazreva u drugoj polovini oktobra.

close